Není to kefír ani čekanka: byl pojmenován oblíbený nápoj dlouhověkých lidí

Dávno jsou pryč časy, kdy kakao bylo považováno pouze za dětskou pochoutku.

Moderní výzkumy odhalily jeho skutečnou hodnotu jako superpotraviny, která dokáže přinést nejen potěšení, ale i znatelný prospěch pro organismus.

Proč dietologové doporučují kakao?

Tento aromatický nápoj obsahuje jedinečný komplex cenných látek:

  • Minerální koktejl (draslík, hořčík, fosfor) pro podporu srdce a nervového systému
  • Flavonoidy – silné antioxidanty, které posilují cévy
  • Teobromin – mírný stimulant bez vedlejších účinků kofeinu
  • Tryptophan – prekurzor serotoninu, hormonu dobré nálady
  • Není to kefír ani čekanka: byl pojmenován oblíbený nápoj dlouhověkých lidí

Obzvláště cenná je vlastnost kakaa vyvolávat dlouhodobý pocit sytosti – jedna šálek může nahradit svačinu na 4–5 hodin.

Jak zařadit kakao do zdravé stravy?

  1. Klasická varianta – horký nápoj s mlékem nebo vodou
  2. Letní varianta – studené kakaové frappé s ledem
  3. Užitečné přísady – skořice, zázvor, med nebo kokosové mléko

Důležitá rada: vybírejte kvalitní kakao bez alkalizace – takový produkt si zachovává maximum užitečných vlastností.

Kakao je vzácný případ, kdy je něco chutného opravdu zdravého. Pouhá jedna šálek denně dokáže zlepšit náladu, podpořit kardiovaskulární systém a stát se příjemným rituálem péče o sebe. Zkuste jím nahradit obvyklou kávu – a pocítíte rozdíl!

Přejít nahoru