O vejcích a jejich vlastnostech se vedou četné diskuse. Na jedné straně se zdá být jasné, že vejce obsahují řadu živin, na druhé straně však probíhá bouřlivá debata, podložená studiemi, které se přiklánějí k jednomu či druhému názoru, zda vejce obsahují příliš mnoho cholesterolu.
Ještě donedávna se mělo za samozřejmé, že vejce nejsou potravinou, kterou by se mělo jíst každý den nebo v nadměrném množství, a to i přesto, že jsou nedílnou součástí středomořské stravy a španělských domácností. Problém spočíval v tom, že lékaři a vědci se shodovali na tom, že vejce obsahují příliš mnoho cholesterolu, i když mají i jiné prospěšné vlastnosti.
Poté přišla další vlna studií a informací, které tento názor vyvrátily. Tvrzení, že vejce tak výrazně zvyšují hladinu cholesterolu, se stalo téměř mýtem. Začalo se šířit, že denní konzumace vajec není pro zdraví tak škodlivá.
V současné době se mezi těmito dvěma proudy rozvinula debata. Do diskuse se jasně zapojil kardiolog José Abellán, který má na sociálních sítích stovky tisíc sledujících. José Abellán překvapil svým kategorickým postojem, který není zrovna v souladu s nejnovějšími studiemi, které význam cholesterolu ve vejcích zlehčují.
Doktor zaujímá stanovisko k cholesterolu ve vejcích
Doktor je pevně přesvědčen, že je třeba regulovat a omezit konzumaci vajec. „Věděli jste, že konzumace vajec může být škodlivá pro vaše srdce? Ačkoli nám vždy tvrdili, že jsou „superpotravinou“, možná nejsou tak zdravá, jak nám říkali,“ uvedl doktor .
A sám to vysvětlil. „Vejce: hlavní téma nutriční debaty. Na jedné straně jsou velkým zdrojem bílkovin a esenciálních živin. Ale… obsahují něco, co se nezdá být tak zdravé: cholesterol“, konstatuje.
Připomíná, že „existují některé“ studie, které tvrdí, že vejce nejsou tak špatná, ale varuje, že „mnohé z nich mají problém s designem“. „Například některé srovnávají konzumaci vajec s mnohem méně zdravými alternativami, jako je sendvič se salámem a sýrem. Jaké jídlo by v porovnání s tím vypadalo dobře?“ vysvětluje.

„Naopak, dobře navržené observační studie nám říkají něco jiného: nahrazení vajec rostlinnými zdroji, jako jsou luštěniny, ořechy nebo celozrnné obiloviny, může snížit riziko úmrtnosti až o 19 %,“ vysvětluje doktor Abellán a dodává: „Závěr je jasný: vejce nejsou pro vaši stravu nezbytná. Stejné živiny můžete získat z jiných zdrojů, aniž byste ohrozili své kardiovaskulární zdraví.“
Slavný kardiolog nabízí dvě možnosti, jak s touto potravinou naložit:
- Pokud se rozhodnete konzumovat vejce, dělejte to s mírou.
- Zvyšte podíl rostlinných potravin ve své stravě.