Mnoho lidí si zvyklo jíst rychleji, než by měli. Jedním z nejčastějších důvodů je to, že kvůli náročnému životnímu tempu máme na jídlo málo času.
Někteří dokonce jedí v práci, aniž by si užili to, co by mělo být klidnou přestávkou, aby si mohli jídlo vychutnat. Ať už je to ze zvyku nebo z nedostatku alternativ, mnoho lidí nevědomě jí v co nejkratším čase.
Špatný zvyk
Někteří nevědí, že se jedná o špatný zvyk, který může vyvolat různé příznaky nevolnosti. Proto expert na mimořádné situace zveřejnil na svém účtu na Tiktoku video, ve kterém vysvětluje, co se děje, když jíme příliš rychle.
Aby to vysvětlil, vezme dva plastové sáčky s vodou a hodí do nich bikarbonát. V sáčku, do kterého ho hodí pomalu – což symbolizuje pomalé stravování – nedochází k žádné reakci. Naopak sáček, do kterého ho hodí rychle a prudce – což symbolizuje rychlé stravování – se nafoukne.
Důsledky rychlého stravování
„Polykáte nadbytečný vzduch, který způsobuje plynatost a nadýmání,“ varuje odborník, což může vést k různým trvalým nepříjemným pocitům. V dlouhodobém horizontu může tento škodlivý zvyk zvýšit riziko vzniku kardiovaskulárních a metabolických onemocnění.
Kromě toho je při rychlém příjmu potravy obtížnější rozpoznat signály sytosti. Hormon leptin, který je zodpovědný za sdělování tělu, že jsme již nasyceni, působí po 20–30 minutách. Pokud jíme ve spěchu, můžeme sníst více jídla, než potřebujeme.
Jezte pomaleji a lépe
Abychom tomu předešli, stačí jíst pomaleji a jídlo dobře žvýkat. Tím „dáte tělu čas na trávení a zabráníte tomu, aby se jídlo dostalo do žaludku v této formě“, vysvětluje lékař.
Na závěr odborník také zdůrazňuje nutnost zdravé výživy, což se v světě přeplněném polotovary a fast foody stává stále složitějším úkolem.