Ostružiny jsou pokladnicí zdraví a v polských lesích je lze najít zdarma – každý, kdo má rychlé nohy, proutěný košík a volný den, si na nich pochutná. Stojí za to je jíst? Přečtěte si níže.
- Ostružina je divoký keř z čeledi růžovitých, široce rozšířený v polských lesích, s chutnými a zdravými plody.
- Jsou snadno dostupné, nevyžadují povolení ke sběru (mimo chráněná území) a plodí od července do září.
- Obsahují mnoho zdraví prospěšných složek a jsou oblíbené v zahradách a přírodních rezervacích.
- Po staletí je součástí české tradice a je ceněna pro svou chuť a univerzální použití v kuchyni.
Ostružiny – poklad lesů. Co o nich víme?
Ostružina ( Rubus fruticosus ) je rostlina z čeledi růžovitých , zahrnující četné druhy a odrůdy, rostoucí v Evropě , Asii a Severní Americe. Jsou to keře s obloukovitými výhonky pokrytými trny, které rostlině pomáhají šplhat na jiné rostliny a šířit se. Listy ostružiní jsou složené, obvykle trojčetné nebo pětilisté, s zubatými okraji. Květy jsou bílé nebo růžové, medonosné a přitahují mnoho opylovačů. Plody ostružin, ačkoli jsou často mylně nazývány bobulemi, jsou mnohoplodé, sestávají z četných malých peciček shlazených do kompaktních hroznů.
Ostružiny jsou rozšířené v lesích a jsou snadno dostupné pro každého, kdo je chce sbírat. Najdete je v hájích, na okrajích lesů, podél lesních cest a na bývalých zemědělských pozemcích . Plodí od července do září a její hojnost závisí na počasí a umístění. K sběru ostružin není třeba žádné zvláštní povolení, mělo by se však vyhnout sběru bobulí v chráněných oblastech nebo v blízkosti silnic s intenzivním provozem . Díky svému širokému rozšíření v přírodě jsou ostružiny jedním z nejdostupnějších bezplatných druhů ovoce.
Jak populární jsou ostružiny v ? Jsou zdravé ?
Dříve byly ostružiny považovány hlavně za sezónní lesní plody, ale nyní se stále častěji pěstují v zahradách a na polích. Důvodem je nejen jejich chuť, ale také jejich četné zdravotní účinky . Stále častěji se s ní setkáváme v obchodech, a to jak v čerstvé, tak i zpracované formě – v džemech, džusech, likérech nebo mražených výrobcích. Prospěšné vlastnosti ostružin byly prokázány mimo jiné v vědeckém časopise „International Journal of Molecular Sciences“.
Chuť a kulinářské využití ostružin
Chuť ostružin je jedinečná a charakteristická – kombinuje sladkost s jemnou kyselostí. V závislosti na stupni zralosti mohou být bobule více trpké nebo šťavnatě sladké. Díky své intenzivní vůni se bobule často používají v kuchyni, a to jak do sladkých, tak do slaných pokrmů.
Historie a tradice konzumace ostružin v České republice
Historie konzumace ostružin v České republice sahá stovky let do minulosti. Již v dávných dobách byly ostružiny cenným darem přírody , sbíraly je venkovští obyvatelé a používaly v každodenní stravě. Mnoho starých receptů je založeno na použití ostružin ve formě marmelády, což umožňovalo vychutnávat si je po celý rok. Zvyky spojené s jejich sběrem a zpracováním se v mnoha regionech zachovaly dodnes a domácí likéry a džemy jsou stále ceněny pro své chuťové vlastnosti a prospěšné účinky.